Onderzoek en behandelingen
Wij weten als geen ander hoe belangrijk uw huisdier voor u is. Is er iets met uw beestje aan de hand? Dan willen we dat zo snel mogelijk voor hem of haar oplossen. In onze praktijk werken we met alle moderne onderzoeks- en behandelmethoden om uw huisdier de goede zorg te geven.
Eigen laboratorium
Wij hebben een compleet laboratorium in huis. Standaardonderzoeken kunnen wij zelf uitvoeren en hoeven we niet naar een laboratorium te sturen. Hierdoor hebben we snel een duidelijk beeld van de gezondheidstoestand van uw dier.
Bloedonderzoek
Bloed vertelt ons veel over de gezondheid van uw dier. Het geeft ons een beeld over de werking van organen, hormonen en ontstekingsreacties in het lichaam.
Urine-onderzoek
Uit de urine van uw huisdier kunnen we veel informatie halen over de gezondheid van uw dier. Zo zijn kleur, helderheid en pH-waarde graadmeters, maar we onderzoeken bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van eiwitten, glucose, ontstekingscellen en bloed.
Met microscopie kunnen we vaststellen of bepaalde cellen, kristallen of andere structuren in de urine zitten.
Zo krijgen we een compleet beeld en kunnen we uw huisdier de goede behandeling geven.
Ontlastingsonderzoek
Ontlasting is een bron van informatie over de gezondheid van de darmen en de gezondheid in het algemeen. Zo kunnen wij snel wormeitjes en parasieten opsporen. Maar we vinden bijvoorbeeld ook of uw huisdier voldoende voedingsstoffen opneemt.
Cytologie
Cytologie betekent ‘leer van de cellen’. We onderzoeken cellen onder de microscoop en onderzoeken of er afwijkende cellen in weefsel of lichaamsvocht zitten.
Net zoals bij het ontlastingsonderzoek werken we hierbij met kunstmatige intelligentie. Een computer, electronische microscoop en speciale programma’s helpen bij het onderzoeken van de cellen. Deze vergelijkt heel veel cellen en legt verbanden tussen gegevens. Hierdoor is de diagnose betrouwbaar en precies.
Röntgenonderzoek
Met röntgenfoto's krijgen we een goed beeld van organen, breuken of andere klachten. We zetten ze in bij:
Als uw dier gewond is geraakt, bijvoorbeeld bij een ongeval, dan kunnen we met röntgenfoto’s de grootte van de breuk of de schade vaststellen. We weten dan ook precies waar de breuk zich bevindt.
Met röntgenfoto's kunnen we heupdysplasie, elleboogdysplasie of artritis vaststellen.
Heeft uw huisdier moeite met ademhalen? Dan kunnen we met een röntgenfoto van de borstkas (thoraxröntgenfoto) uw huisdier onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking, een tumor, hartaandoening of vocht in de borstholte.
Uw dier heeft een vreemd voorwerp ingeslikt. Of wij denken dat er iets aan de hand is met de maag of de darmen. Röntgenfoto's geven ons een duidelijk beeld.
Röntgenfoto's gebruiken we voor het beoordelen van het hart. Grootte, ligging en vorm van het hart en bloedvaten kunnen we beoordelen.
Röntgenfoto's helpen bij het opsporen van tumoren in verschillende delen van het lichaam.
Soms zetten we röntgenfotografie in om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium vast te kunnen stellen. Dit doen we vooral bij oudere dieren.
Als we uw huisdier moeten opereren, maken we röntgenfoto's om precies te weten waar we moeten opereren. Ook zien we dan exact wat de omvang van het te opereren gebied is. Als we röntgenfoto's maken, is het belangrijk dat uw huisdier stilligt. Daarom krijgt uw huisdier zo nodig een “roesje”. Omdat we werken met een digitaal röntgensysteem, zijn de foto’s direct beschikbaar.
Officiële röntgenfoto's voor de Raad van Beheer
Heupdysplasie (HD) is een aandoening die bij veel honden voorkomt. Bij HD past de heupkop niet goed in de heupkom of hij zit los. De kop schiet uit de kom en dat veroorzaakt veel pijn. Ook kan er slijtage ontstaan: artrose.
Om heupdysplasie (HD) bij verschillende rassen terug te dringen, keurt de Raad van Beheer honden waarmee gefokt wordt. De Raad gebruikt hiervoor röntgenfoto's.
Datzelfde geldt voor elleboogdysplasie (ED). Dit zorgt voor pijn en kreupelheid bij een hond.
Bij ons kunt u foto’s laten maken voor de Raad van Beheer: Heupdysplasie (HD) en Elleboogdysplasie (ED). Daarnaast maken wij ook foto’s voor OFA (Orthopedic Foundation for Animals) en Pennhip.
Echografie
Met een echo kunnen we de ‘weke delen’ van een huisdier beoordelen. Denk aan het hart, de lever, darmen, nieren en blaas. Vorm, grootte en structuur van een orgaan worden zichtbaar, maar we kunnen ook ‘in’ de organen kijken. Zo kunnen we bijvoorbeeld de beweging van het hart zien en het stromen van het bloed. Ook steentjes in de blaas of een verstopping in de darmen sporen we zo op.
Daarnaast maken we ook een echo als uw huisdier zwanger is. Hoeveel pups of kittens tellen we…?
Endoscopie
Endoscopie is een inwendig onderzoek. Hierbij brengen we een dunne slang met een cameraatje via de mond, de neus of de anus naar binnen. Zo kunnen we organen of delen van het lichaam goed bekijken. Zonder dat we een snede hoeven te maken.
Daarnaast heeft de endoscoop ook een werkkanaal. Hierdoor kunnen we instrumenten schuiven om biopten te nemen.
Endoscopie zetten we in voor onderzoek in neus, keelholte, blaas, longen, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm. Klachten kunnen zijn:
- maagdarmklachten die niet weggaan zoals braken, diarree of bloed bij de ontlasting en slechte eetlust
- vermoeden van maag- of darmontsteking, maag- of darmkanker, maagzweer of darmpoliep
- incontinentie
- hoest die niet overgaat
- al een lange tijd niezen of neusvloeien
Tandheelkunde
Het gebit van uw huisdier is net zo belangrijk als dat van ons. Dieren hebben wel andere problemen dan wij, maar tandproblemen komen regelmatig voor. Tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen zijn belangrijke oorzaken van tandproblemen bij honden en katten. Bij konijnen leidt het tot grote problemen als de tanden niet voldoende afslijpen.
Naast pijn in de mond of tanden die loszitten of uitvallen, kunnen er nog vervelende gevolgen zijn voor de organen. Denk aan nier- en leverproblemen, middenoorontsteking, bronchitis en zelfs hartspieraandoeningen.
Het is dan ook belangrijk dat u het gebit van uw dier regelmatig controleert en poetst. Tekenen van problemen zijn:
- slechte adem
- gemakkelijk bloedend tandvlees
- bruine aanslag op tanden
- rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden
- gebroken of losse tanden
- extra tanden of gebonden baby tanden
- abnormaal kauwen en kwijlen
- minder eetlust of weigert te eten
- pijn in of rond de mond
- bloeden uit de mond
- zwelling rond de mond
Wij hebben alle moderne, tandheelkundige apparatuur in de praktijk waarmee we tandproblemen bij uw dier kunnen behandelen.
Niet alles te zien is met het blote oog bij een controle. Wortels, kaak of ontstekingen zien we bijvoorbeeld niet. We maken dentale röntgenfoto's ter controle van een behandeling of als we vermoeden dat er meer aan de hand is. Met deze beelden weten we precies hoe we moeten behandelen.
Chirurgie
Vaak is een chirurgische ingreep nodig om een aandoening of probleem bij uw huisdier te verhelpen. Moeten we uw huisdier opereren, dan kunt u er zeker van zijn dat hij of zij bij ons in goede handen is.
Naast de ‘standaard’ ingrepen als sterilisatie en castratie voeren we ook andere operaties uit:
- verwijderen van tumoren
- botbreuken of inwendige bloedingen door bijvoorbeeld een ongeluk
- maag-darmchirurgie
- tandheelkundige chirurgie bij bijvoorbeeld gebroken tanden, wortelkanaalbehandeling, tandvleesontstekingen
- oogchirurgie
- orthopedische chirurgie
- reconstructieve chirurgie na verwondingen of brandwonden
Voor de operatie brengen wij uw huisdier onder narcose. Wij werken daarbij met moderne gasanaesthesie. Dit is een erg veilige manier van anesthesie. Hiermee kunnen wij de diepte en het niveau van anesthesie nauwkeurig afstemmen. Ook de ademhaling van uw dier wordt automatisch geregeld. Doordat de anesthesiegassen snel uit het lichaam worden geademd, wordt uw huisdier snel na de operatie wakker. En heeft het nog nauwelijks last van de narcose.
Tijdens en na de operatie houden wij uw dier nauwlettend in de gaten. Met behulp van een monitor bewaken wij zuurstofopname, temperatuur en de ademhaling en pols.
Opname
Als uw huisdier naar ons toe komt voor een onderzoek of een ingreep, dan verblijft het eerst in de opnamekamer. Na de operatie slaapt het hier uit en komt het bij van de narcose. Deze ruimte is erg comfortabel met airconditioning en vloerverwarming in de hokken.
Heeft uw dier zuurstof nodig voor of na de operatie? Dan ligt het in een speciale zuurstofkooi die is voorzien van zuurstoftoevoer.