Medicijnen
Heeft uw huisdier medicatie, behandeling of zorg nodig, dan kunt u terecht in de apotheek van onze praktijk. Heeft u een afspraak gehad en uw dier heeft medicijnen nodig, dan krijgt u die meteen mee naar huis.
Daarnaast kunt u, zonder recept, in onze apotheek ook terecht voor:
speciaal dieetvoer voor verschillende aandoeningen als overgewicht, nier- of hartaandoeningen en allergieën
verzorgingsproducten als shampoos, oorreinigers, tandverzorgingsproducten
behandeling tegen en voorkomen van vlooien, teken, wormen en mijten
Veiligheid bij het geven van medicijnen
- Houd de medicijnen altijd buiten het bereik van kinderen
- Lees aandachtig de bijsluiter
- Let op uw eigen veiligheid als u uw dier medicijnen geeft
Was uw handen nadat u de medicijnen heeft gegeven
Medicatie kan door de huid dringen of u kunt medicatie binnen krijgen door contact met uw mond of ogen. Speeksel van uw dier kan achterblijven op uw handen. Raakt u daarna voedsel of andere dingen aan, dan is er een kans op kruisbesmetting. Was ook uw handen om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
U of een gezinslid heeft medicijnen binnengekregen
Bel meteen naar uw huisarts en vertel wat u heeft genomen. Heeft u klachten of bijwerkingen, vertel die. Verzamel informatie over het medicijn: de naam, de sterkte, de dosis en het doel van het medicijn. Een medisch professional weet dan wat de goede behandeling is.
U heeft uw dier teveel van het medicijn gegeven (overdosering)
Stop meteen met het geven van het medicijn en bel de praktijk. Volg de instructies van de dierenarts en blijf kalm. Een overdosis kan ernstige gevolgen hebben. Maar een snelle reactie kan het verschil maken.
Uw huisdier heeft medicijnen voor de mens binnengekregen
Bel direct naar de praktijk en vertel welk medicijn uw huisdier heeft binnengekregen (naam van medicijn en de werkzame stof die in het medicijn zit). Als u het weet, ook de hoeveelheid van het medicijn (aantal milligram per tablet of milliliter) Volg de aanwijzingen van de dierenarts. Houd uw dier in de gaten. Let op veranderingen in gedrag of in de gezondheid.
Hoe bewaart u medicijnen het best?
- Bewaar de medicijnen altijd op een droge, donkere plaats.
- Zet de medicijnen nooit in direct zonlicht
- Insuline en zure oordruppels bewaart u in de koelkast.
- Let altijd op de houdbaarheidsdatum als u uw huisdier een medicijn geeft. De datum vindt u op de verpakking van het medicijn. Is de houdbaarheidsdatum voorbij? Geef het niet meer aan uw dier! Lever het medicijn in bij onze praktijk of doe het in een medische container.
- Medicijnen die wij hebben meegegeven, kunnen wij niet terugnemen. De medicijnen zijn niet nog eens te gebruiken.
Tips voor het geven van medicijnen aan uw huisdier
- Het is vooral belangrijk dat u rustig bent als u het medicijn geeft. Als uw huisdier uw spanning voelt, kan het weerstand bieden.
- Verstop het medicijn in iets wat uw dier graag eet. Een stukje worst of een lekkere traktatie. Zorg ervoor dat uw dier het niet in de gaten heeft. Zo voorkomt u dat het het medicijn eruit pikt.
- Beloon uw huisdier met genegenheid en lof als het de medicatie geslikt heeft. Positieve beloning maakt het de volgende dosis misschien wat makkelijker.
- Gebruik een pillenschieter om tabletten of capsules direct achter in de keel van uw huisdier te plaatsen. U hoeft dan niet uw handen te gebruiken.
- Als u vloeibare medicijnen moet geven, gebruik dan een spuitje of pipet om de medicatie direct in de mond van uw huisdier te druppelen. Doe dit langzaam.
Soorten medicijnen en hulp bij dosering
Welk type medicatie we geven, ligt aan:
- de klacht of de ziekte
- de grootte van uw huisdier
- de beschikbaarheid van de medicatie
- eventueel uw voorkeur
Medicijnen zijn er in verschillende vormen:
- vloeibaar
- tabletten
- capsules
Dosering en delen van tabletten
Soms heeft uw huisdier een kleinere hoeveelheid van een medicijn nodig. In dat geval moet u het tablet delen.
De volgende delen komen voor:
- ¼ tablet
- ¾ tablet
- ½ tablet
Gebruik voor het delen een tabletverdeler of tabletbreekmes.
Manieren van toedienen medicijnen
Voor de beste werking van het medicijn is het belangrijk dat u de medicatie op de goede manier toedient:
Leg de pil zo ver mogelijk achter in de mond, tussen de kiezen, om kokhalzen te voorkomen. Hou de mond dicht en masseer voorzichtig de keel om het slikken te verbeteren. Geef daarna wat water om het slikken makkelijk te maken.
Vindt u het lastig met uw hand in de mond te gaan? Gebruik dan een speciale pillenschieter voor huisdieren. Of verberg de pil in een lekkernij of in zacht voedsel.
Is het vloeibare medicatie, gebruik dan een spuit (zonder naald!) en druppel de vloeistof langzaam in de mond. Doe dit voorzichtig om verstikking te voorkomen.
Het is belangrijk dat u bij cutane inname onze aanwijzingen volgt. Absorptie en effectiviteit van het medicijn hangen af van de plaats waar het wordt aangebracht en de samenstelling van het medicijn.
Gebruik de juiste dosering. En zorg ervoor dat u de huid van uw huisdier schoon en droog maakt voordat u de medicatie geeft.
Er zijn verschillende manieren om een medicijn cutaan toe te dienen:
- zalf of crème voor de behandeling van een wond, infectie of allergie
- topische vloeistoffen voor de behandeling van bijvoorbeeld vlooien en teken, voor ogen, oren of andere aangetaste gebieden
- transdermale pleisters om het medicijn langzaam door de huid te laten opnemen
- medicinale baden of shampoos voor de behandeling van huidproblemen zoals schimmelinfecties
- oorreinigers of oordruppels in de gehoorgang om oorinfecties te behandelen